Konst

Zero waste-rörelsen växer

Rörelsen Zero-waste växer i takt med att sopbergen växer men förhoppningsvis kommer man komma ikapp och med det då allt fler väljer att minska och bli mer medveten om sin konsumtion och sin återvinning.

????????????????????????????????????????Visst ska vi få köpa saker när vi vill unna oss, men när man köper och konsumerar utan eftertanke är det på bekostnad av vår jord. Och då vi lever och konsumerar som om vi har tre jordklot är det viktigt att vi tänker till och tar oss en funderare på hur vi kan börja leva för att leva lite mer miljömedvetet. Självfallet behöver inte våra liv och välbefinnande ta stryk, men då man märker att fler spenderar utan eftertanke kan det vara viktigt att tänka till. Vi har tidigare skrivit om Barcelona och att invånarna nu fått nog av alla turister som kommer och bara vill “konsumera skräp”, kanske bättre vore det att man då reste och konsumerade kultur?

Vi har bara ett jordklot

Som sagt konsumerar vi för fler jordklot än vad vi har så viktigt är att rörelser som zero waste som går ut på att människor lever på ett sätt där de försöker slänga så lite sopor som det bara går. Och gör man ett tappert försök så inser man snabbt att det finns otroligt mycket – nästan allt, som går att återvinna och med det återanvända. Bara det att en familj slängde 9 kilo sopor på ett år säger ganska mycket att bara genom att lägga ner lite tid och kärlek så kan vi minska sopberget något enormt. Detta kan även leda till att de köp man väljer att göra blir mer medvetna och med det håller längre då man inte gör några felköp.

  • Börja inte allt för hårt då det kan enkelt avskräcka.
  • Utan börja med att papperssortera och slänga plats.
  • Ha sedan andra påsar för mat – men tänk även där att handla och portionera upp så det går åt och inte slängs.
  • Välj förpackningar som är snälla mot miljön.
  • Förespråka detta vidare så fler tar efter.