Kultur

Pussy Riot till Göteborg för performance show

Kultur är ett stort begrepp. Det inbegriper allt från gatukonst till performance konst. Nu kommer det ryska konstkollektivet Pussy Riot till Sverige och Göteborg för att göra en performanceshow på Lisebergs stora scen.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om gatukonstscenen i Göteborg. Gatukonst är fin på det sättet att det verkligen är tillgängligt för alla som vill se det, inte bara de som har råd med inträde eller känner rätt personer. Ett exempel på en känd gatukonstnär som vi tar upp i det förra inlägget är hemlighetsfulla och mycket uppskattade Banksy, en konstnär, tänkare och provokatör i ett.

 

Musikperformance i Göteborg i sommar

 

Det är inte lika vanligt med gatukonst i Sverige även om det finns på sina ställen. Något som är vanligt är dock annan kultur, som spelningar. Ett konstkollektiv som hamnade på de flestas läppar år 2012, när de greps i Ryssland, är Pussy Riot. De gör nu ett musikperformance på Liseberg enligt planering, den 15e juni.

 

Pussy Riot startades av Nadya Tolokonnikova, som också fängslades 2012, efter gruppens anti-Putinaktion i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. De hade då på sig färgglada rånarhuvor, något som under en period blev kännetecknande för gruppen – Göteborgs-Posten

 

Tolokonnikova släpptes sedermera fri och har sedan sitt släppande startat ett nyhets- och mediehus som är oberoende, det heter Mediazonia. Hon har även talat inför den amerikanska kongressen och gästspelat i House of Cards som sig själv. Dessutom har hon fått mottaga Lennon-Onos fredspris för sitt mod och sitt agerande. Gruppens medlemmar är i grunden konstnärer men har alltså även släppt ett antal låtar som de nu ska framföra i Sverige.