Konst

Omringat av grönska

I dagens inlägg skriver vi som vanligt om konst – men denna gång om konstindex och den underbara konstformen skulpturer – som kanske gör sig alldeles extra bra i en lummig trädgård.

I SvD kan vi läsa att konst är en fortsatt bra investering, för den som vill och har råd att samla detta. Två internationellt förankrade professorer i ekonomi har till och med utarbetat att jämförelseindex – ett så kallat Fine Art Index, och som kan liknas vid ett börsindex men med konst som valuta. Det är dock inte vilken konst som helst som är listat i indexet, utan bara de verk som sålts minst två gånger på ett stort och välkänt auktionshus.

Skulpturer i parker

11753411-torshalla-kvallSedan finns det konst som inte säljs två gånger, och det är till exempel skulpturer som är fastsatta i mark och parker – omgivna av grönska och lummighet. I DT kunde vi nyligen läsa om en skulpturpark i Stora Skedvi som ställer ut konst i en vilt grönskande trädgård som romantiskt sluttar och möter Dalälven. Ja en skulptur gör sig nog bäst i en grönomgivning, och då är det viktigt att gräset runtom är välskött och jämt, något som kan vara svårare än man kan tro. Med mattor från http://www.jademattan.se/ är detta snabbt åtgärdat.

Andra skulpturer som snart går att se är Bulb, som snart kommer avtäckas utanför stadshuset i Kungälv, konstnären Eva Hilds andra konstverk i kommunen. En liknande skulptur går att se utanför Uppsalas centralstation/resecentrum, måhända är det samma konstnär som varit i verket även där.

Enligt ett pressmeddelande ska skulpturen symbolisera framtidstro och tillväxt. Bulb ingår i ett skulpturstråk som binder samman de centrala delarna av staden. – Kungälvs-Posten