Konst

Konstnärligt med egna julkort

Att konstnärliga aktiviteter som att göra julkort är mysigt råder det inga tvivel om. Något alla inte vet om är dock att det även har en lugnade effekt på människor.

 

Att göra sina egna julkort är kul både för barnen och för den som gillar konst. Med personliga foton och en snygg design kan man skapa kort som sticker ut lite från mängden och alla massproducerade julkort, och enkelt beställa hem. Att få personliga och fysiska julkort är något som står högst hos svensken. Detta skriver Aftonbladet, som menar att åtta av tio hushåll föredrar att både få och skicka fysiska julkort. Detta trots att en undersökning av Postnord visar på att vi skickar färre kort än förr. Om man är av den riktigt konstnärliga typen kan man även skapa sina kort med scrapbooking, vilket är något som blivit allt mer populärt. Scrapbooking innebär att man dekorerar korten med till exempel mönstrat papper, urklipp, tygband och stämplar. På dessa kan man sedan skriva en hälsning, och att skriva denna med hjälp av skrivmaskin är något som är populärt i scrapbookingvärlden.

 

”Många textar ju dessutom väldigt fint och kan skriva hälsningen på fri hand. Eller så har man en gammal skrivmaskin – skrivmaskiner är hårdvaluta i scrapbookingvärlden – eller en dator med skrivare som man kan skriva ut text på” säger Emelie Sterner, som är en scrapbookingfantast.

 

Pyssel är lugnande

Enligt en artikel från Sveriges Radio vill fångarna på anstalten i Salberga har mer pyssel, och däribland målning. Förra året fick de ta del av just julkortspyssel, och detta är något som de efterfrågar igen. Anledningen är att pyssel har en lugnande effekt då det tar bort fokus från det vardagliga och tråkiga, och det blir en helt annan stämning på anstalten runt jul.