Kultur

Europas kulturstad

Vilken stad som är Europas kulturstad är ett hett ämnen och städer som Barcelona, London, Berlin och även Stockholm kämpar om att få titulera sig Europas kulturstad. Om vi ska rikta in oss på en stad så får det bli Madrid som gjort mycket för att klättra på kulturens stege.

Viktigt med kulturen

När det kommer till kultur är det viktigt både för befolkningen i en stad, men även för turisterna. När det kommer till befolkningen så mår man bra av kultur och det vittnar om att man befinner sig i en stad som lever och som andas friskt och som är med i tidens tempo och samhälle. Med kulturen har vi chans att påverka och föra fram åsikter på ett kreativt sätt och närma oss människor samt att kulturen speglar samhället. Om man någonsin undrar i vilken typ av värld vi lever i så kan vi studera människor och det kulturella utbudet. Det som ligger på bordet är det som just nu är intressant att tala om. Och när det kommer till turismen så är kulturturisterna en attraktiv målgrupp då dem har en annan syn på att resa än att försöka komma så billigt undan genom att bara ligga och bli feta på en strand. Kulturturisterna vill uppleva staden de kommer till och insupa atmosfären, maten och självfallet hinna med utvalda museer eller andra spännande sevärdheter. Att då sajter som Gratislandet finns där man kan hitta rabatter på flygresor gör att man får mer pengar över till att kultivera sig. Och även för de lata soldyrkarna. För, det här med att lägga ner mycket pengar på flygresor är något som vi gärna vill slippa. Men, låt oss nu återgå till Madrid och varför ett besök där skulle vara som bomull för din själ.

Mad(rid) about you

Ja, som underrubriken lyder så håller Madrid på att genomgå en makeover för att lyfta sitt anseende inom kulturvärlden och få kulturelitens ögon. Och vilken marknad riktar dem sig till om inte till Nederländerna och Skandinavien. Men hur ska det gå till att lyfta staden? Ja, med tanke på att staden har en spännande historia och många muséer iklädda en arkitektonisk kappa handlar mycket om marknadsföring och att tro på en stad som andas kultur och att man kan förmedla det vidare på rätt sätt. Något som talar till staden är även att det är gångavstånd mellan de olika kulturaktiviteterna, exempelvis Prado, Caixa Forum eller Reina Sofia-museerna. Om man ska besöka ett bra museum så är det verkligen Thyssen-Bornemiszas som aldrig gör en besviken. Varför det kan vara så, är på grund av att de alltid kan ha fantastiska utställningar med stora konstnärer och många av deras verk. Detta på grund av deras ”borrowing power” som handlar om att de själva kan låna ut konst som är lika värdefull som den konst som de ta in. Ett givande och tagande helt enkelt.

3 enkla tips

  • Boka flyg i tid så du spar pengar!
  •  Ta dig tid att ta reda på så mycket som möjligt om staden och vad du vill se.
  • Ta dig inte vatten över huvudet. Du är där på en begränsad tid så välj ut guldkornen.