Kultur

En spännande kulturvinter

Snart kommer vintern ligga för våra fötter och för att inte längta till våren så kommer vi här bjuda på en rad pärlor som är värda att köpa biljetter till.

Ja, när man tänker på kultur så har man konstant vår och sommar i hjärtat. Det skapar alltid en varm och fin känsla och har en sådan härlig gemenskap. Något annat underbart med kultur är att det är ett vackert sätt att se samtiden på. Den speglar vad som är aktuellt och hur ett land eller hur hela världen mår. Ett fint exempel på det är teaterpjäsen ”Jag, Bengt Olsson” som är en monolog om journalister och författaren Bengt Olssons liv, men som inte spelas av honom själv utan av skådespelare Ruben Salmander. Denna pjäs är otroligt aktuell just nu då många börjar i det offentliga att rannsaka sig själva, fast här finns twisten att det är Ruben som spelar Bengt. Om du vill följa detta spår fast inte lika snävt fokus på en person utan för att se ett helt samhälle så bör du surfa in på www.evenemang.se nu och boka biljetterna till showen ”Ägd – pengarna eller livet” med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert. Den handlar om ekonomi och hur vi människor lever våra liv i dagens konsumtionssamhälle. Och alltid när Henrik och Fredrik är på samma scen så vet vi att vi kommer få en riktig helkväll med bra underhållning med både skratt och en rad tankar som sätter sig fast länge.

Pjäser i urval

Här kommer några pjäser vi lyfter upp som du kan lägga in i kalendern

  • Don Quijote – Riddaren av den sorgliga skepnaden. Denna teater bjuder på många härliga skratt och roliga ögonblick. Och har man koll på Don Quijote och hans följeslagare Sancho Panza så finns det också en stor tragikomisk portion.
  • Trollflöjten. Trollflöjten är en underbar opera som fångar oss alla och med en vacker sång och förtrollande historia leder Mozart in oss i en annan värld. En värld av sagodjur och en stor portion av fantasi.
  • Ägd – pengarna eller livet. Vi kan inte säga det för få gånger. En pjäs som kommer ta slut snabbt så här gäller det att vara snabb. Kanske missade du Ljust och fräscht? Missa inte denna.

Vad kulturen gör med oss

Det är ganska härligt och enkelt att känna hur vi mår när vi ska insupa lite kultur, men att fundera vad kulturen egentligen gör med oss är en helt annan femma. Dock är det viktigt att få en större förståelse för kulturens påverkan på samhället och på oss människor. För, hur vore en värld utan all kultur? Tänk, inga kulturtavlor, inga statyer eller konst i parker. Inga spännande biofilmer eller sjungande människor i gatuhörn. Ja, en stad utan kultur är en död stad. Och vem vill bo i en sådan? Kulturen är det mest värdefulla vi människor har och kan ta till oss så nästa gång du besöker en opera eller en teaterpjäs så försök att insupa så mycket du bara kan av omgivningen. Det är du värd!