Konst

Det konstnärliga hemmet

Förr i tiden var konst endast någonting man målade fram, eller skulpterade fram. Att konst kunde vara någonting så som mode eller inredning var helt omöjligt att tänka sig, och det skulle helt klart vara intressant att se hur en som var konstintresserad för hundra år sedan, skulle se på konst i dagens samhälle. För nu är det ju faktiskt så att allting är konst. Och även om diskussionen “vad är konst” fortfarande går varm, så landar man oftast i att det är i betraktarens öga. Och inredning är ju verkligen konst, eftersom det är någonting som gör att våra hem blir mysigare och snyggare. Sen är det självklart skillnad på inredning och inredning, men det är ju precis som att det är skillnad på konst och konst. När inredningen är genomtänkt och väl genomför blir det riktigt bra, men om man inte har en röd  tråd i sin inredning, och kanske inte alls tänker på vad man köper, blir inredningen genast.. tråkig och blaha.

Personlighet och unika möbler

Om du vill att din inredning ska slå på stort när någon kommer hem till dig, och att den personen verkligen ska tänka: herregud, det här är ett hem fullt av konst och design, finns det en del saker att tänka på.

  • För det första: personlighet. Det måste synas att det är ditt hem, och det fungerar alltså inte att kopiera en ikeakatalog. Välj det du tycker är snygg, och gör ditt bästa för att matcha. Om det känns för komplicerat och svårt, kan du alltid ta hjälp av en inredningsarkitekt, men om du gör det är det viktigt att du hela tiden följer med vid han eller hennes sida så att din personlighet inte faller bort.
  • Leta efter möbler på internet. Internet är nog den konstnärliga inredarens bästa vän, eftersom det är där utbudet är som störst. På internet kan du hitta allting från nya fräscha möbler till gamla söta inredningsdetaljer från förr. Välj och vraka och låt endast din fantasi sätta stopp.
  • Våga dig på det gamla! Var inte rädd för att köpa vintage möbler online, och med det verkligen locka fram det egna i ditt hem. Vintagemöbler kan vara exakt vad som gör ditt hem från ett vanligt klassiskt hem till ett riktigt konstnärshem med en känsla som gör att du känns unik.
  • Hitta den röda tråden. Det är viktigt att du, innan du börjar inreda, väljer om du ska vara rörig och mysig, eller strukturerad och snygg. Det ena uteslutar självklart inte det andra, men det handlar  helt enkelt om du ska vara stilren eller inte.

Mer inspiration om ett konstnärligt hem kan du hitta i den här artikeln från Göteborgs Posten, vilken handlar om Gerd och Hasse som har byggt sitt hem kring deras egen konst. Så här inleds artikeln:

Med sin känsla för färg och form har de kunnat ta vara på allt som kommit i deras väg. Varje föremål är en pusselbit i ett äktenskap och konstnärskap på över femtio år. Det betyder att de har ett högst personligt förhållande till allt i sitt hem – och en berättelse. En tidsresa som tar sin början 1959.