Kultur

Är 2018 cigarrens kulturår?

Den börjar synas i filmer, konst och till och med i våra konditorier. Har cigarren fått ett kulturellt uppsving? Om vi får tro vår research, absolut. Frågan är bara om cigarren har mognat från sin machostatus, eller om den kommer kunna slå ny mark i vår nya, könsöverskridande värld?

I filmer och litteraturen röker helt plötsligt fler och fler cigarr. Ja, gör man en snabb analys av läget för den bruna, lyxiga tobaksrullen så verkar det som att cigarren fått ett ordentligt uppsving. Cigarren symboliserar makt och pengar och vi förknippar den med att ha något alldeles särskilt att fira. Den här envisa bilden av cigarren verkar här för att stanna.

Cigarren i kulturen

2018 har börjat bra för cigarrentusiasterna. Den syns i filmer och lite var stans, nästan som att den fått något slags revansch? Vi tänker framför allt på Oscarprisade filmen ”The Shape of Water” av den mexikanska regissören Guillermo del Toro, på helvetesdemonen som räddar världen från nazister och röker cigarr. Kanske har den här macho- och skurksymbolen fått sig något nytt uppsving efter de senaste decenniernas identitetsnyansering? Eller är cigarren fortfarande en manlig symbol i kulturen?

Kan det bero på vår allt mer digitaliserade hälsosamma värld som kokats ihop i olika vejp-cigg? Cigarren blir en trygghet, något “naturligt” att blicka tillbaka på. Påminner den oss om en allt mer svunnen tid där männen var de som hade den fullkomliga makten? Eller kommer vår bild av cigarren att förändras? Något som skulle tala för den bilden får väl bli semmelcigarren som går att lyssna om i SR.se. Jo, precis, en semla fast i form av en cigarr. Låter rätt gott, eller vad tycker ni? Inte särskilt skurkaktigt heller.

Ett annat tecken på ett uppsving är de här glasen som har en liten cigarrhållare i sig. Ganska snygga, och man får ju lite ha-begär helt klart. Vi får se om vi lyckas göra ytterligare kulturspaningar på cigarren, kanske är det bara en fluga – eller också är den faktiskt här för att verkligen stanna.